Jídelníček

 
 
 
 
 
 
 
 

Alergeny uváděné v jídelním lístku (čísla za textem)

  1. obiloviny obsahující lepek
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. ryby a výrobky z nich
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj
  8. suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
  9. celer a výrobky z nich
  10. hořčice a výrobky z ní
  11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. měkkýši a výrobky z nich
     

Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny. V jídelníčku jsou alergeny označeny čísly u jednotlivých pokrmů (např. v potravině se nachází celer, za textem bude uvedená 9).